St James's Lane

 

1 / 6


Shortlisted for 'Best House' in the 2018 Haringey Design Awards

A new rear extension at this period property in Muswell Hill unlocks the ground floor of the house and provide a series of interconnected living spaces, all with a direct connection to the garden. The project showcases the potential to innovatively transform a constrained space under Permitted Development, and within a conservation area, on a modest budget – creating a home fit for 21stcentury living.

The new and generous dining/kitchen space is flooded with natural light due to the lofty pyramidal ceiling with central skylight. This, together with the wide rear glazing and a deep open plan, not only contribute to the passive solar gain and natural ventilation strategy, but also dramatically transform the house’s connection to its external surroundings.

In both form and materiality, the extension gives a gentle nod to the existing 1980s neo-Georgian house. The render finish responds to the existing palette, but with a contrasting tone in render and window frames, with subtle shadow gap details, to separate old (white) from new (grey). The dynamic geometry of the roof, with central oculus, echoes the hipped roof of the main house, and positively responds to planning constraints, with lower eaves and high massing centrally, away from the boundary.

Client

Private

Location

London

Area

60sqm

Budget

Confidential

Status

Complete

Section AA

1 / 3